Actueel
18 september 2023, Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht
Expertmeeting input CEDAW-schaduwrapportage 2.0
Beste dames,
Hieronder staat er een uitnodiging , van het Netwerk VN Vrouwenverdrag. Tiye International participeert ook in dit Netwerk. Let op alle issues in het Programma zijn belangrijk voor ons , onze doelgroepen en onze bondgenoten. Christine Nanlohy is de dagvoorzitter.
Indien het niet mogelijk voor jou is, te participeren , tracht dan in je sociaal netwerk tenminste een persoon te lokaliseren, die een expert of een ervaring deskundige is . En hopelijk kan deze persoon wel participeren. Het is een dag dat wij onze stem kunnen laten horen. Ik zal ook namens Tiye International aanwezig zijn.
Reacties gelet op de factor tijd, direct naar ondergetekende : 0317 840179 of projob@ziggo.nl
Let op er is een vrij lange borrel tijd, maar dit is een alternatief, ingeval workshops uitlopen.
Belangrijk is dat je ook meehelpt een vertegenwoordiger te vinden die een expert is wat de thematiek intersectie betreft.
Uit deze groep zal Tiye International een kandidaat voordragen aan het Netwerk om te participeren in een klankbordgroep, meer een ondersteunende meeleesgroep voor de Schaduwrapportage VN CEDAW. Hiervoor is er een klein budget.
Wat de reiskosten betreft . daar moet ik nog over praten, zodra ik weet hoeveel participanten, er gebruik van willen maken. Ik reken op jullie solidariteit.
Rita Naloop, voorzitter Tiye International
Programma Expertmeeting
Op maandagmiddag 18 september 2023 organiseert het Netwerk VN-Vrouwenverdrag in de Kargadoor in Utrecht (Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht) een expertmeeting om input te verzamelen voor de inhoud van de schaduwrapportage 2.0 in het kader van de 7de rapportagecyclus van CEDAW.
Het doel van deze expertmeeting is om met een brede groep experts in gesprek te gaan over prangende kwesties en input op te halen voor de schaduwrapportage 2.0. Daarnaast is er ruimte om te netwerken en ervaringen/kennis uit te wisselen met elkaar.
Download hier het programma: Programma Expertbijeenkomst 18 sept
Na een plenaire introductie van het schrijfteam, gaan we tijdens de eerste helft van het programma met elkaar in gesprek over een aantal strategische vraagstukken rondom het VN-Vrouwenverdrag en de schaduwrapportage. De tweede helft van het programma zoomen we in op de verschillende thema’s, waaronder:
- Geweld tegen vrouwen (huiselijk en seksueel geweld)
- Maatschappelijke participatie (onderwijs, werk, vertegenwoordiging politiek/bestuur)
- Discriminatie, racisme, migratie- en vluchtelingenbeleid
- Vrouwen, vrede & veiligheid
- Klimaat
We sluiten de dag plenair af, waarna er tijd is om te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje.
Aafke Mastenbroek, Secretariaat van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag
——————————————————————————————————————
Özden Yalim overleden
Ons bereikte het trieste bericht dat ons oud-bestuurslid Özden Yalim op 30 juli is overleden.
Het bestuur van Tiye International wenst haar kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte met het verlies van hun moeder en oma.
IN MEMORIAM uit HET PAROOL: In Memoriam Ozden Yalim, Het Parool
POSTUUM uit DE VOLKSKRANT: POSTUUM ÖZDEN YALIM, Volkskrant
——————————————————————————————————————
SAVE THE DATE maandag 18 september:
Uitnodiging Expertmeeting input CEDAW-schaduwrapportage 2.0
Op maandagmiddag 18 september 2023 organiseert het Netwerk VN-Vrouwenverdrag in de Kargadoor in Utrecht een expertmeeting om input te verzamelen voor de inhoud van de schaduwrapportage 2.0 in het kader van de 7de rapportagecyclus. Tijdens deze fysieke bijeenkomst willen we met een brede groep genodigden komen tot een overzicht van prangende kwesties die we met deze tweede schaduwrapportage aan het CEDAW-Comité willen voorleggen.
Vooraankondiging expertmeeting 2.0 (maandag 18 september)
——————————————————————————————————————
hellen felter
Een mo(nu)ment van herdenking
Met dit mo(nu)ment geeft Hellen Felter aan wat de rol is geweest van Surinaamse vrouwen van Afrikaanse origine in Nederland vanaf de jaren 60 tot en met het jaar 2001. De voortrekkersrol die zij hebben gehad, met betrekking tot de bewustwording en emancipatie van zwarte en migrantenvrouwen in de Nederlandse samenleving. En Hellen Felter vraagt in dit artikel aandacht voor hun strijd en kritische houding ten opzichte van het beleid van de overheid, dat een verankering is van diverse vormen van racisme, waaronder institutioneel en symbolisch racisme, etnisch profileren en Afrofobie in de Nederlandse samenleving.
Aan het eind van het artikel stelt Hellen Felter voor om een kunstenaar uit Amsterdam een standbeeld van een vrouw van Afrikaanse origine te laten maken, op een sokkel. “Bij het beeld worden de namen van Surinaamse vrouwen en een passende tekst vermeld. Het standbeeld zou op het Leidseplein komen te staan, of op een andere geschikte plek in het publieke domein zoals het Vondelpark.” Dat beeld is er in Amsterdam nog niet. In Rotterdam is op het stationsplein in juni wel het beeld van een jonge zwarte vrouw onthuld. Dat beeld werd in 2022 gemaakt door de Britse kunstenaar met Caribische roots Thomas J. Price.
Download het hele artikel van Hellen Felter: the spread of a monument
Bron: https://thespreadofamonument.me/#/hellen-felter
——————————————————————————————————————
Koninklijke onderscheiding voor Thera van Osch
Peter Schuurman, Generalkonsul der Niederlande in Düsseldorf (l) reikte in aanwezigheid van burgemeester Dr. Dominik Pichler (r) in het stadhuis van Kevelaer op Koningsdag 2023 een ridderorde uit aan Thera van Osch.
Tiye International was een van de aanvragers voor deze koninklijke onderscheiding. Alem Desta, Rita Naloop en Hellen Felter waren namens Tiye aanwezig tijdens de uitreiking.
——————————————————————————————————————
Uitnodiging Conferentie “Van Afhankelijk naar Zelfstandig Verblijfsrecht”
Graag nodigen wij u hierbij uit voor de conferentie “Van Afhankelijk naar Zelfstandig Verblijfsrecht!” van het project Zelfbeschikking en Verblijfsrecht over de gevolgen van het afhankelijk verblijfsrecht voor de emancipatie, integratie en veiligheid van vrouwen. Deze problematiek hebben migranten- en vluchtelingenvrouwen al jaren geleden op de agenda gezet, maar bestaat nog steeds, terwijl het gaat om fundamentele vrouwenrechten. Met de aanscherpingen van het gezinsmigratiebeleid in de afgelopen tien jaar zijn de problemen zelfs nog urgenter geworden. De conferentie is de afsluiting van het huidige project (Fase I) en het begin van de Fase II: de landelijke campagne voor structurele verbetering van de rechtspositie van huwelijksmigranten.
Bijeenkomst: Conferentie “Van Afhankelijk naar Zelfstandig Verblijfsrecht!”
Datum: Vrijdag 23 juni 2023
Locatie: De Kargadoor, Utrecht
Tijd: 13:00-17:30
Om de problematiek van het afhankelijk verblijfsrecht opnieuw op de publieke en politieke agenda te plaatsen, heeft het Platform Zelfbeschikking en Verblijfsrecht de afgelopen twee jaar:
- De Vrije Universiteit Amsterdam gevraagd een onderzoek uit te voeren over de betekenis van de juridische verblijfsafhankelijkheid in het dagelijks leven van huwelijksmigranten en hun partners (zie Onderzoeksrapport Heb Geduld door Betty de Hart, Eef Verweij en Younous Arbaoui);
- Lokale en landelijke bijeenkomsten georganiseerd om vrouwen en direct betrokkenen te informeren, deskundigheid op het onderwerp van professionals te bevorderen en om beide met elkaar in gesprek te laten gaan;
- Juridische en maatschappelijke expertmeetings georganiseerd om met betrokkenen een strategie van verandering te bespreken;
- Informatiebrochure over het afhankelijk verblijfsrecht en factsheet over het onderzoek “Heb Geduld” vervaardigd en de onderzoeksresultaten onder meer bij IND en Werkgroep Rechtsbijstand Vreemdelingenzaken (WVR) verspreid;
- En de lobby voor verandering gestart met eerste gesprekken met beleidsambtenaren van relevante ministeries (J&V, OCW, SZW), VNG en lokale en landelijke politici.
De uitkomsten van al deze activiteiten, met een blik naar de toekomst, wordt op vrijdag 23 juni gepresenteerd en verder besproken.
Noteer de datum alvast in uw agenda! Meer informatie volgt binnenkort.
Komt u ook?
Voor vragen of om u alvast op te geven: zelfbeschikking.verblijfsrecht@gmail.com.
Vriendelijke groet,
Fatima Ballah en Petra Snelders,
Namens het Platform Zelfbeschikking en Verblijfsrecht.
Platform Zelfbeschikking en Verblijfsrecht
E:zelfbeschikking.verblijfsrecht@gmail.com
T: 06-52114475
EISEN PLATFORM
1) Geef huwelijksmigranten na toelating in Nederland recht op een zelfstandige verblijfsvergunning die niet alsnog ingetrokken kan worden bij verbreking van het huwelijk of de relatie.
2) Verbeter de verblijfsvergunning humanitaire aard op grond van huiselijk en seksueel geweld en breng deze in lijn met het Istanbul Verdrag (definitie huiselijk geweld, bewijslast, toegankelijkheid procedure en informatie over de rechtspositie).
Het Platform Zelfbeschikking en Verblijfsrecht bestaat onder meer uit St. Landelijke Werkgroep Mudawannah, St. Nisa for Nisa, Nederlandse Vrouwenraad, Steungroep Vrouwen Zonder Verblijfsvergunning, St. Kezban, TIYE International, Dona Daria, Stichting Voorlichters Gezondheid en werkt samen met de Vrije Universiteit Amsterdam.
——————————————————————————————————————
Overheidsrapportage VN-Vrouwenverdag
De overheid heeft begin juli 2022 het 7e periodieke rapport ten aanzien van de resultaten in Nederland van het VN-Vrouwenverdrag ingediend bij het Committee on the Elimination of Discrimination:
INT_CEDAW_ADR_NLD_Annex 7e rap
——————————————————————————————————————
Vacature vrijwilliger Netwerk VN-Vrouwenverdrag secretariaat
Het Netwerk VN-Vrouwenverdrag is op zoek naar iemand die haar secretariaat kan voeren. De
vacature is ontstaan omdat degene die thans het secretariaat voert dit wegens persoonlijke
omstandigheden niet kan voortzetten.
De gemiddelde tijdsinvestering bedraagt ongeveer 12 uur per maand. Het Netwerk heeft geen vaste
inkomsten, maar kan tenminste voor de periode van ruim drie jaar de maximale vrijwilligers
vergoeding à € 150 per maand ter beschikking te stellen aan de vrijwilliger.
Meer informatie: vacature-secretariaatsvrijwilliger-Netwerk-VN-Vrouwenverdrag-2022
——————————————————————————————————————
Belemmeringen voor hoger opgeleiden op de arbeidsmarkt
Jaco Dagevos en Arend Odé hebben een verklaring gezocht voor de belemmeringen die hoger opgeleide mensen met meer dan alleen een Nederlandse achtergrond op de arbeidsmarkt ondervinden. Niettegenstaande het hoge opleidingsniveau van deze groep, is de werkloosheid omvangrijk, terwijl diegenen met een baan veelal op een lager functieniveau werkzaam zijn. In bijgaand artikel presenteren de onderzoekers een alternatief verklaringskader, waarbij een drietal factoren centraal staat: een aantal hulpbronnen, de rol van intermediairs en werkgevers en de zoekkanalen en wervingskanalen.
Download artikel: Hoger_opgeleide_allochtonen_op_de_arbeidsmarkt
——————————————————————————————————————
Onvolledige AOW-opbouw Surinaamse, voormalige Rijksgenoten
Hierbij treft u de ondersteunende brief van Tiye International , m.b.t. de agenda overleg 02 11 2021 over de tegemoetkoming aan Surinaamse , voormalige Rijksgenoten met een onvolledige AOW- opbouw:
Tiye Brief aan Voorzitter Tweede Kamer over AOW gat
——————————————————————————————————————
Resolution against excessive use of force and other human rights violations
The Human Rights Council Forty-seventh session adopted on 13 July 2021 under agenda item 9 ‘Racism, racial discrimination, xenophobia and related forms of intolerance, follow-up to and implementation of the Durban Declaration and Programme of Action’ the Resolution : ‘Promotion and protection of the human rights and fundamental freedoms of Africans and of people of African descent against excessive use of force and other human rights violations by law enforcement officers through transformative change for racial justice and equality’.
——————————————————————————————————————
Background International Decade People of African Descent
——————————————————————————————————————
Dr. Barryl Biekman Key Note Speaker at UN General Assembly
While the UN World Conference Against Racism marks its 20-year anniversary, Dr. Barryl Biekman will serve as Keynote Speaker for the opening session of United Nation’s High-level meeting of September 22, 2021.
PRESS RELEASE – President of UN General Assembly Selects Dr. Barryl Biekman as Key Note Speaker-fin
——————————————————————————————————————
Joint statement from the International Roundtable on People of African Descent and the 20th Anniversary of the Durban Declaration and Programme of Action
Tiye International nam deel aan de Pan-Afrikaanse coalitie over Durban+ 20 en het maatschappelijk middenveld in de Europese regio aangaande de implementatie van het VN International Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst . Bijgaande gezamenlijke verklaring is afgelegd namens Afrikaanse mensen wereldwijd die de gevolgen ervaren van huidige en historische geïnstitutionaliseerde racistische systemen, economische marginalisering en uitsluiting.
Download:
Joint Statement On Durban20 Roundtable
Resolution adopted by the General Assembly on 31 December 2020
——————————————————————————————————————
E-CONNECT No.36 on 27 July, 2021
2021 CERD election – Need for greater geographic diversity and competition in future
On 24 June 2021, States parties to the International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ICERD) renewed half of the membership of the UN Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD). In a joint communiqué, IMADR, Minority Rights Group International (MRG) and the International Institute on Race, Equality and Human Rights (Race & Equality) welcomed the continuation of gender parity in the Committee but raised concerns on the lack of geographical balance in the membership and the lowest number of candidates in the last 10 years. The three organisations encouraged States parties to ensure equitable geographical distribution in the Committee membership and to contribute to a large and strong pool of candidates for future elections. More >>
Accountability for violent and racist police practices against Afro-Brazilians
At the UN High Commissioner’s presentation of the report on the human rights and fundamental freedoms of Africans and of people of African descent against excessive use of force and other human rights violations by law enforcement officers, IMADR and partner organisations supported the Marielle Franco Institute to address the UN Human Rights Council to draw its attention to the widespread police killings of the black population and impunity in Brazil. We urged Brazil to put in place an independent and impartial complaints mechanism to guarantee accountability and to dedicate resources to address inequalities and racial injustice in the law enforcement. More >>
Include Dalit women in India in the socioeconomic recovery from the COVID-19 pandemic
IMADR supported the International Dalit Solidarity Network (IDSN) and the National Council of Women Leaders to address the Human Rights Council’s panel on gender-equal socioeconomic recovery from the COVID-19 pandemic. On behalf of the three organisations, Manjula Pradeep shared the result of the National Family Health Survey (2015-16) to highlight how Dalit women in India are deprived of their independence at home and in society. Dalit women engaging in sanitation work are risking their lives in the pandemic as frontline workers without any social safeguards. We recommended India to recognise Dalit women as both sanitation and frontline workers, to ensure their social protection, and to dedicate a budget to support their socio-economic recovery and independence. More >>
IMADR in the world
Call for participation: “Asia-Pacific Regional Forum on Minority Issues – Conflict Prevention and the Protection of the Human Rights of Minorities” (7-8 September, Online)
IMADR is partnering with the UN Special Rapporteur on minority issues, Dr. Fernand de Varennes, and the Tom Lantos Institute to organise the third Regional Forum on Minority Issues. Individuals involved in minority issues in the region with a clear focus and expertise on the theme of the Forum are invited to participate. More >>
IMADR and its concerns
Growing backlog of State reports at UN human rights treaty bodies
On behalf of the NGO Network on UN Treaty Bodies (TB-Net), IMADR delivered a joint statement at the Human Rights Council to share a concern on a sharp increase in the backlog of State party reports at treaty bodies during the COVID-19 pandemic. We urged the High Commissioner’s office to take steps to resume their in-person meetings from the autumn sessions of 2021. More >>
IMADR at the UN
CERD reviews Lebanon and the Netherlands next month
The Committee will conduct online State reviews of Lebanon and the Netherlands at the upcoming 104th session in August 2021. They will also adopt a list of issues prior to reporting (LOIPR) on India, and assess the follow-up reports of Colombia, El Salvador, Lithuania and Uzbekistan. More >>
Publication
Summary Report – Racism in East Asia (2020)
The report is an outcome document of the last year’s regional webinars which examined the impact of the COVID-19 pandemic on racialised communities, especially on migrants, in Hong Kong, Japan and the Republic of Korea, and the effectiveness of domestic law in the protection from racial discrimination. More >>
——————————————————————————————————————
Advies AOW-gat Surinaamse ouderen
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees heeft het advies om het AOW-gat van duizenden Surinaamse ouderen tegemoet te komen “omarmd”. Hoewel dat sommige ouderen hoopvol stemt, heerst er ook scepsis. Ingrid Haagstam, wier moeder slechts gedeeltelijk AOW krijgt, heeft er weinig vertrouwen in: “Omarmen zegt nog niks. Je kan het omarmen en er helemaal niks mee doen.”
Lees verder: AOW-gat Surinaamse Nederlanders
——————————————————————————————————————
PRESS RELEASE 7-7-2021
Gender-based violence costs the EU €366 billion a year
The European Institute for Gender Equality (EIGE) has estimated that the cost of gender-based violence across the EU is €366 billion a year. Violence against women makes up 79 % of this cost, amounting to €289 billion.
“Human life, pain and suffering do not have a price. However, knowing the cost of violence can help EU countries channel money to where it’s really needed — and where it’s most cost-effective. The money spent on supporting victims is not enough, with services such as shelters making up just 0.4 % of the cost of gender-based violence. EU countries need to invest more in activities that prevent violence against women and protect victims — this is both a moral imperative, as well as savvy economics,” said Carlien Scheele, EIGE’s Director.
EIGE’s new study breaks down the different costs of gender-based violence, with the biggest cost coming from physical and emotional impact (56 %), followed by criminal justice services (21 %) and lost economic output (14 %). Other costs can include civil justice services (for divorces and child custody proceedings for example), housing aid and child protection.
EIGE has calculated the cost of gender-based violence in the EU and in each Member State based on extrapolated data from the United Kingdom. This links the cost of gender-based violence in each EU Member State directly to its population size. As EIGE’s study includes a review of existing methodologies to calculate the cost of gender-based violence, EU Member States can use this as a building block to design their own domestic cost estimations.
To ensure an accurate calculation of the cost of gender-based violence, EU countries need detailed data from public services such as law enforcement and the justice sector. Because gender-based violence is under-reported, countries also need survey data to get a true idea of the number of victims. Collecting detailed data on different forms of gender-based violence is an obligation under the Istanbul Convention, which all EU countries have signed and 21 have ratified.
The study will be published in August 2021. For an advance copy, please contact Veronica Collins, +370 5 2157 449, veronica.collins@eige.europa.eu
Notes to editors
Intimate partner violence, which shot up during the Covid-19 pandemic, makes up almost half (48 %, €174 billion) of the cost of gender based violence. Intimate partner violence against women makes up 87 % of this sum (€151 billion).
EIGE has used data from the United Kingdom on which to base the extrapolation due to high availability of data and cost-benefit methodologies.
Further reading
Report: The Covid-19 pandemic and intimate partner violence against women in the EU
Gender Statistics Database: Gender-based violence
Background: EIGE’s work on data collection on gender-based violence
——————————————————————————————————————
11 juni 2021 Bijeenkomst Generation Equality Forum
In de periode van 30 juni 2021 tot en met 2 juli 2021 vindt in Parijs de Generation Equality Forum plaats. Het Generation Equality Forum is een door ‘UN Women’ georganiseerd wereldforum voor gendergelijkheid met actieve deelname van jongeren en de civil society. Vanwege de geconstateerde behoefte om nadere informatie over het Forum in het algemeen en proces in Nederland organiseert de Vrouwenbeweging “Sophiedela” in samenwerking met Tiye International en WO=MEN een Informatie (zoom) bijeenkomst.
Download: Uitnodiging_ExpertmeetingZMV-vrouwen11-06-21
——————————————————————————————————————
KIS-publicatie ‘Institutioneel racisme: bewijs en aanpak’
https://www.kis.nl/artikel/institutioneel-racisme-bewijs-en-aanpak
Naar aanleiding van deze KIS-publicatie plaatste Movisie een nieuwsbericht op de website waarin werd gesteld dat daarmee het eerste onderzoek naar institutioneel racisme in Nederland een feit is. Volgens het Landelijk Platform Slavernijverleden en Tiye International een onjuiste bewering omdat er immers al jarenlang uitvoerig onderzoek heeft plaatsgevonden door Nederlandse NGO’s op basis van empirische ervaringen met institutioneel en structureel racisme in Nederland evenals op het gebied van uitsluitingsmechanismen. In een brief aan de onderzoekers informeert Dr. Barryl Biekman, voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden, over het bestaande onderzoek en zij geeft aan dat het uitsluiten van deze bronnen niet alleen een gemiste kans is vanuit wetenschappelijk oogpunt, maar ook geïnterpreteerd kan worden als institutioneel racisme op zichzelf.
Download: Brief nav persbericht Movisie
Movisie wijzigde daarop het bericht op de website door de niet langer te beweren dat het om het eerste onderzoek naar institutioneel racisme zou gaan.
Download: Reactie op antwoord Movisie
——————————————————————————————————————
Input concrete action for the elimination of racism
Pursuant to General Assembly resolution 75/237 of 31 December 2020, entitled, “A global call for concrete action for the elimination of racism, racial discrimination, xenophobia and related intolerance and the comprehensive implementation of and follow-up to the Durban Declaration and Programme of Action”, the President of the General Assembly has appointed H.E. Ms. Ammo Aziza Baroud, Permanent Representative of Chad to the United Nations in New York and H.E. Mr. Rodrigo Alberto Carazo Zeledón, Permanent Representative of Costa-Rica to the United Nations in New York as co-facilitators of the intergovernmental process to define the modalities, format, and the substantive and procedural aspects of the Permanent Forum on People of African Descent.
The co-facilitators called for inputs from all civil society stakeholders, including representatives of people of African descent, to share their written advice or preliminary views on the modalities, format, and the substantive and procedural aspects of the Permanent Forum on People of African Descent.
Download: Tiye International to the Co-facilitators for the Permanent Forum on People of African Descent
——————————————————————————————————————
Onrecht in het Vreemdelingenrecht
Ook in vreemdelingenzaken is sprake van ongekend onrecht voortkomend uit vergelijkbare factoren als die speelden in de toeslagenaffaire zoals geïnstitutionaliseerd wantrouwen ten aanzien van een kwetsbare groep, een bestuur dat te weinig oog heeft voor de menselijke maat en constant de politieke boodschap hoort dat het beleid restrictief moet zijn en tot slot een rechterlijke macht die het bestuur de hand boven het hoofd houdt. Daarover schreven acht wetenschappers, werkzaam bij het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit Nijmegen, het artikel Ongezien Onrecht in het Vreemdelingenrecht in het Nederlandse Juristenblad van 08-04-2021.
Download: ongezien.onrecht
En de Specialistenvereniging Migratierecht Advocaten (SVMA) en Vereniging Asieladvocaten en juristen Nederland (VAJN) brachten de bundel ‘Ongehoord. Onrecht in het Vreemdelingenrecht’ uit. Deze bundel is een verzameling van casus waarin advocaten de duidelijkste parallel zien met de kinderopvangtoeslag[1]affaire: excessief formalisme, het wegzetten van mensen als op[1]lichters, een IND die onbuigzaam vasthoudt aan regels en daarbij de menselijke maat volstrekt uit het oog verliest en een rechterlijke macht die dit alles terughoudend beoordeelt.
Download: Ongehoord onrecht in het Vreemdelingenrecht
——————————————————————————————————————
Discriminatie, Racisme, Vluchtelingenbeleid en Integratie in de Verkiezingsprogramma’s 2021-2025
TIYE INTERNATIONAL heeft net als bij voorgaande verkiezingen geïnventariseerd wat de landelijke politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s vermelden rond: het Koloniale en Slavernijverleden, Discriminatie en Racisme en Vluchtelingen en Integratie. Ook is de diversiteit in de huidige en toekomstige Tweede Kamer tegen het licht gehouden.
Download: Tiye vergelijking verkiezingsprogramma’s 2021-2025 definitief
Werkgelegenheid en Koopkracht in Verkiezingsprogramma’s
Op 1 maart publiceerde het Centraal Planbureau de resultaten van de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van tien politieke partijen: ‘Keuzes in Kaart 2022-2025’. TIYE International vatte de conclusies rond inkomensgelijkheid, werkgelegenheid en koopkracht samen in de volgende bijlage:
Download: Bijlage CPB doorberekening verkiezingsprogramma’s 2021
Gendergelijkheid in Verkiezingsprogramma’s
Met Het Gendergelijkheid Stemadvies van WOMEN Inc. en Atria kun je zien je in hoeverre politieke partijen aan de slag gaan met gendergelijkheid. Het Gendergelijkheid Stemadvies is ontwikkeld door WOMEN Inc. en Atria en mede mogelijk gemaakt door ditwerktwel.nl. Meer info: https://www.stemgendergelijkheid.nl/
Download: Women Inc Gendergelijkheid Stemadvies
Rechtsstatelijkheid in Verkiezingsprogramma’s
Een Commissie ingesteld door de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) heeft de verkiezingsprogramma’s doorgelicht op hun rechtsstatelijkheid. De commissie geeft geen stemadvies. Zij signaleert alleen of een bepaald plan positief of negatief voor de rechtsstaat kan uitpakken. Om dat duidelijk te maken zijn drie kleuren gebruikt:
GROEN: Plannen die de rechtsstaat kunnen verbeteren
GEEL: Plannen die mogelijk een risico vormen voor de rechtsstaat
ROOD: Plannen die regelrecht in strijd zijn met de rechtsstaat
VVD | PVV | CDA | D66 | GL | SP | PvdA | CU | PvdD | 50+ | Denk | SGP | FvD | JA21 |
● |
● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | ● |
● |
● |
● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | ● |
● |
||||
● |
● | ● | ● | ● | ● |
● |
ROOD: Bij zeven van de veertien onderzochte partijprogramma’s (VVD, PVV, CDA, SP, SGP, FvD en JA21) zijn voorstellen aangetroffen die de toets aan de minimumnormen van de rechtsstaat niet doorstaan. Het gaat dan vaak om voorstellen op het gebied van immigratie en asiel. Die voorstellen kregen de diskwalificatie rood, meestal omdat ze openlijk discrimineren ten opzichte van bepaalde groepen burgers of hun de toegang tot de rechter ontzeggen of belemmeren.
GEEL: Vier partijprogramma’s (CU, PvdD, 50Plus en Denk) bevatten geen plannen die regelrecht in strijd zijn met de rechtsstaat maar wél plannen die mogelijk een risico vormen voor de rechtstaat.
GROEN: Hoewel alle veertien onderzochte partijprogramma’s ook voorstellen bevatten die de rechtsstaat kunnen verbeteren, zijn er slechts drie (D66, GroenLinks en PvdA) die uitsluitend verbeteringsplannen hebben en géén plannen die in strijd zijn met de rechtsstaat of daarvoor een risico vormen.
Download het volledige rapport: https://www.advocatenorde.nl/document/nova-rapport-commissie-rechtsstatelijkheid-verkiezingsprogrammas-2021
——————————————————————————————————————
TIYE ontving het trieste bericht dat Magdalena Pattianakotta-Hiele, lid in de Orde van Oranje-Nassau, op 3 juli 2019 op 68 jarige leeftijd is overleden. Magdalena was een van de trouwe onbetaalde medewerkers van TIYE, zelfs bij de laatste verhuizing was ze actief bezig. Zij hield veel van muziek, vrede en anderen helpen.
Time takes away everything
and brings everything
——————————————————————————————————————-
European Parliament Anti-Racism and Diversity Intergroup bureau and priorities established for 2019-2024 mandate
New bureau of MEPs from different political groups and Member States to lead efforts on combatting racism and promoting diversity in the European Parliament
The European Parliament Anti-Racism and Diversity Intergroup (ARDI) has appointed a new bureau to lead its work in the European Parliament on combatting racism and promoting diversity at the European Union level.
The new bureau will be cross-party and includes Members of European Parliament (MEPs) from different EU Member States. The members in the bureau are Co-Presidents Cornelia Ernst, Magid Magid, Pierette Herzberger-Fofana, Romeo Franz, Samira Rafaela, Evin Incer, Julie Ward and Vice-Presidents Hilde Vautmans and Peter Pollak.
The priorities of the Intergroup in the new mandate will be to
- Mainstream anti-racism and diversity in European Union policy areas and support initiatives on other discrimination grounds (such as the adoption of the European Union Equal Treatment Directive)
- Call for strategies/plans on racism and on specific issues such Afrophobia, anti-Gypsyism, anti-Semitism and Islamophobia, as well as ensure the renewal of the National Roma Integration Strategy
- Strengthen EU and national legal basis to tackle all crimes of hate speech and crime and to ensure investigation and prosecution of racist crimes
- Promote diversity in the workplace and in political participation as well building the capacity of minority policymakers .
——————————————————————————————————————-
Verslag Debriefing CSW63
Op dinsdag 23 april 2019 vond in het kantoor van WO=MEN in Den Haag de debriefing over de 63e sessie van de VN Commission on the Status of Women (CSW63, 11 – 22 maart 2019) met het maatschappelijk middenveld plaats. Aanwezig waren vertegenwoordigers van uiteenlopende Nederlandse maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met gendergelijkheid en vrouwenrechten.
Verslag Debriefing CSW63 – final
——————————————————————————————————————-
Coördinerend minister van Emancipatie, Ingrid van Engelshoven, publiceerde een Voortgangsrapportage Emancipatie in maart 2019:
Voortgangsrapportage Emancipatie_versie voor laptop en desktop
——————————————————————————————————————-
Toolkit on Digital Technologies and Mediation in Armed Conflict
The United Nations Department for Political and Peacebuilding Affairs and the Centre for Humanitarian Dialogue have just launched the “Toolkit on Digital Technologies and Mediation in Armed Conflict”, a resource that explores the opportunities and risks that digital technologies offer to the field of mediation in conflict analysis, engagement with parties, inclusivity and strategic communications.
The Toolkit was developed following a request of the Secretary-General at the second meeting of his High-Level Advisory Board on Mediation in Helsinki in June 2018. It provides concrete examples of where digital technologies have been or are being employed, and refers to a number of potentially useful technologies and applications.
The Toolkit is hosted on the Peacemaker website.
—————————————————————————————————————————————————-